Start Omhoog Inhoud

                    Biotheek.be
Biotheek.be Uit-Magazine Belang Van Limburg

 

 

www.biotheek.be 

 

GALLINERO IN ULBEEK
21/03/2005

 
 
   

Victor Henry van Gallinero in Ulbeek:
"Ik verkoop alleen wat ik zelf ook eet"


Kippen met snot, daar moet Victor Henry niets van weten. Daarom bouwde hij een speciale stal waar de kippen kunnen wennen aan het temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Ook het andere pluimvee wordt bij Gallinero in de watten gelegd. Haspengouw op zijn best.

Foto: Kris Vlegels

Een pluimveebedrijf in dé fruitstreek van België, is dat wel logisch?
Victor Henry: "Ik ben gestart als fruitboer, maar heb gauw gemerkt dat fruit alleen niet rendabel is omdat mijn bedrijf maar 10 ha groot is. Voor een rendabel fruitbedrijf moet je naar 20 ha gaan en dat vraagt enorme investeringen. Daarom nam ik er eind de jaren 90 ook pluimvee bij."

De fruitbomen mochten blijven?
"Ja, maar ik schakelde over op biologische teelt. Dat lag volledig in de lijn van de geïntegreerde teelt die ik al lang toepaste. Als je die weg inslaat, ga je erop verder. Niemand sproeit graag. Aan gangbare landbouw zijn er volgens mij alleen maar nadelen verbonden. De zogezegde voordelen zijn er geen. Ik zag geen enkele reden om op de gewone manier verder te doen."

Hoe is de omschakeling verlopen?
"Voor sommige fruitsoorten was het gemakkelijker dan voor andere. De omschakeling van de krieken leverde geen problemen op. Het waren oude boompjes, die kunnen tegen een stootje. Als een jonge boom door een ziekte een paar takken verliest, is je boom naar de knoppen. Ook de aardbeien toonden zich van in het begin enthousiast. We hebben ze ver genoeg van elkaar geplant, zodat er minder gevaar voor schimmelziektes was. Met de appels ging het wat moeizamer. Voor de omschakeling teelde ik Jonagold, maar biologisch lukt dat niet goed. Ik heb andere soorten aangeplant die het biologisch wel goed doen: Santana, Topaz, Rayka en Collina."

Is al je fruit nu biologisch?
"Zo goed als. In de zomer van 2004 hebben we de pruimen en perziken omgeschakeld. De eerste oogst is voor 2005. Nu nog de zoete kersen omschakelen, en dan is werkelijk alles biologisch."

En onder de fruitbomen scharrelen kippen, kalkoenen en eenden vrolijk in het rond…
"Het is nooit mijn bedoeling geweest om een industriële kippenstal neer te poten. We hebben op de boerderij altijd kippen gehad, ik wou er alleen maar meer. Waarom bio? Omdat ik het beste wil zeker? (lacht) Ik verkoop alleen wat ik zelf ook eet. En mijn normen liggen nu eenmaal hoog… Dat is mijn garantie tegenover de klant."

Hoe geraken je producten tot bij de klant?
"Het grootste deel van ons fruit brengen we naar de veiling. Een klein deel gaat voor verwerking naar De Drie Wilgen (Nijlen), dat er vruchtensap van maakt. En het arbeidscentrum De Wroeter uit Kortessem maakt van onze kleine aardbeien confituur. Ongeveer 75% van ons gevogelte verkopen we op de boerderij, de rest via HHV."

Wie of wat is HHV?
"De Hagelandse Haspengouwse Veeboerencoöperatie hoevevlees, een intensieve samenwerking tussen een vijftal veeboeren uit Haspengouw en Hageland. Langs deze weg kunnen Voedselteams onze parelhoenen, eenden en kalkoenen thuis geleverd krijgen, samen met andere (duurzame) vleessoorten (kip, rund, schaap, varken, konijn) van collega’s. Vanaf 2005 zullen we waarschijnlijk ook een deel van ons fruit aanbieden aan Voedselteams in Limburg."

Hoe zie je Gallinero evolueren?
"Er is nog geen gevaar dat ik indommel. Voor de aardbeien ben ik nog op zoek naar goede methodes om het onkruid de baas te kunnen. Vroeger gebruikten we plastic en worteldoek, nu alleen nog worteldoek. Want die plastic is in mijn ogen ook maar rommel. En met mijn kalkoenen ben ik ook nog even zoet. Als ze naar de slachterij gaan, wegen ze tussen 4 en 13 kg. Uit verschillende rassen willen we er nog sterkere bekomen door kruisingen."

Hoe zie je bio in het algemeen evolueren?
"We ondervinden zware concurrentie van de import. Waarom kopen de Belgen niet meer Belgisch? Engelsen en Fransen hebben de natuurlijke reflex om producten van eigen bodem te kopen, Belgen veel minder. Daar zit een probleem. We kunnen niet opboksen tegen de goedkopere producten uit het buitenland. Gelukkig is er het Biogarantielabel, de klanten weten goed wat ze daar aan hebben."

Gallinero
Victor Henry en Eddy Vonckx
Kleinaartstraat 32, 3832 Ulbeek
Tel. 0497 43 08 96
info@gallinero.be - www.gallinero.be

Biofruit: aardbeien, peren, appelen, krieken, noten. In omschakeling: pruimen, perziken en zoete kersen.
Biopluimvee: kip (doorlopend), parelhoen (van juli tot nieuwjaar), eend (van augustus tot nieuwjaar) en kalkoen (november en december).
Gallinero verkoopt ook bio-eieren.
Boerderijwinkel: elke vrijdag en zaterdag van 12u30 tot 18u30 of op afspraak.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Gallinero
Kleinaartstraat 32, 3832 Ulbeek
Tel: 0497/43 08 96
Fax: 016/471770
Internet:  info@gallinero.be

 

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan info@gallinero.be.
Copyright © 2003 Gallinero
Laatst bijgewerkt: 26 juni 2005